27 Ağustos 2013 Salı

Samanyolu dışında süper kütleli kara delikler


En süper kütleli kara deliğin çevresi sanatçının izlenimi NGC 3783
Artık yaygın hemen her galaksinin merkezinde süper kütleli bir kara delik içeren kabul edilmektedir. olarak bilinen bu deliğin kütlesi ve ana galaksinin çıkıntı hız dağılımı, arasındaki yakın gözlemsel korelasyon M-sigma ilişkisi ,  güçlü bir kara delik oluşumu ve galaksinin kendisi arasında bir bağlantı göstermektedir.

Bu ilişki için açıklama astrofizik bir çözülmemiş sorun olmaya devam etmektedir. The bilinmeyen yapıda karanlık maddenin bu modellerde önemli bir değişkendir.



Yakındaki Andromeda Galaksisi , 2,5 milyon ışıkyılı uzaklıkta, bir (1,1-2,3) × 10 içeren 8 Samanyolu var. önemli ölçüde daha büyük (110-230.000.000) Güneş kütle merkezi kara delik, [ 26 ] en büyük süper kütleli kara delik Samanyolu mahalle bu gibi görünüyor M87 ağırlığında, (6.4 ± 0.5) × 10 9 53.500.000 ışık yılı uzaklıkta (~ 6,4 milyar) güneş kütlesi.  5 Aralık 2011 tarihinde astronomlar Henüz bu bulundu büyük süper büyük kara delik keşfedildi NGC 4889 Koma takımyıldızında 336 milyon ışıkyılı uzaklıkta bir mesafede 21 milyar güneş kütlesi ağırlığında,.

Gibi bazı galaksiler, Galaxy 0402 379 , bir oluşturan, kendi merkezlerinde iki süper kütleli kara delikler var görünüyor ikili sistem . Onlar çarpıştı, olay güçlü yaratacak yerçekimi dalgaları .  İkili süper kütleli kara deliklerin ortak bir sonucu olduğuna inanılmaktadır galaktik birleşme .  olarak ikili çift OJ 287 3.5 milyar ışıkyılı uzaklıkta, bir önceki içerir En büyük kara delik bilinen (Aralık 2011 keşif kadar ) 18 milyar dolar olarak tahmin bir kitle ile, güneş kütlesi .  bir süper kütleli kara delik son zamanlarda cüce galaksi keşfedildi Henize 2-10 hiçbir şişkinlik yoktur,. Kara delik oluşumu bu keşif için kesin etkileri bilinmemektedir, ancak kara delikler çıkıntı önce oluştuğunu gösterebilir.

28 Mart 2011 tarihinde, süper kütleli bir kara delik dışında bir orta boy yıldızlı yırtılma görüldü.  O, astronomlar göre, gözlemlerin tek olası açıklama olduğunu ani X-ışını radyasyon gün ve takip geniş bant gözlemler.  kaynak daha önce etkin olmayan bir galaktik çekirdek oldu ve patlamanın çalışma galaktik çekirdek bir milyon güneş kütlesi sırasını kitle ile bir SMBH olduğu tahmin edilmektedir. Bu nadir olay olarak kabul edilir göreli bir yıldızdan çıkış (malzeme ışık hızının önemli bir kısmını bir jet yayılmaya) tidally kesintiye SMBH tarafından. Malzemenin bir güneş kütlesinin önemli bir kısmı olması bekleniyor eklenip büyüyen SMBH üzerine. Sonraki uzun vadeli gözlem bu varsayım bir SMBH üzerine kitle büyüme için beklenen oranda jet bozunur gelen emisyon ise teyit edilmesi sağlayacaktır.

Olarak bildirilen Doğa 28 Kasım 2012 ki, astronomlar kullanmış Hobi-Eberly Teleskobu bugüne kadar bulunan en büyük kara deliklerin muhtemelen bir olağanüstü büyük kara deliğin kütlesi (kütle 17 milyar Suns yaklaşık olarak ile), ölçmek için. Bu kompakt bulunmuştur, merceksi gökada NGC 1.277 , takımyıldızında 220 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır Perseus . Kara delik bu sarmal galaksinin çıkıntı (galaksinin toplam yıldız kütlesinin yüzde 14) kütlesinin yaklaşık yüzde 59 vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder